December 3, 2010

nasi lauk kari, pilihan anda

“Hujan lebatnye kat luar tu wak, awak slowkan sikit aircond tu boleh tak? Saya sejuk la wak.” Kata amira kepada Fadzil sambil mengigil-gigil kecil kesejukan. Kelihatan Amira mendakap badannya sendiri dari menahan suhu sejuk dari terus menusuk ke tubuhnya.

Fadzil tanpa sebarang kerenah terus pergi mendapatkan remote control untuk aircond di bilik berkenaan. “La padan la awak sejuk sangat, 16 °C. Ni suhu untuk waktu siang je wak. Malam ni environment dah sejuk so 23 °C pon dah okay. Dah kira sejuk jugak tu. Ish awak ni”

“Mana saya tau, saya malas nk ubah-ubah. Saya tekan button on je tadi. Then saya terus duduk.”

“Haish awak ni. Manja sangat. Nak suruh saya peluk la tu, tu nak sejuk-sejuk kan?” Fadzil mengusik Amira sambil memberikan senyuman penuh menawan dan nakal.

“Haaa, nak mengatal la tu, nampak penumbuk ni? Nak kena tak? Cuba la peluk kalau nak kena.” Pantas Amira membalas usikan Fadzil. Segenggam penumbuh megah di tunjukkan dengan semangat yang tulus.

“Takmo la, tak sedap pon penumbuk tu. Lain la tumbuk nak urut. Sedap juga rasanya.”

“Haaa mengade-ngade la awak ni.” Kata Amira di ikuti dengan aktiviti menjelir lidah.

“Alaaaa bukan selalu mengade-ngade dengan awak (gelak kecil). Eh awak, jom makan, lapar la ni. Ni ada nasi lauk ayam, kari ni. Jom.” Pelawa Fadzil. Nasi kandar berlaukan kari, sayur kubis, telor masin dan ayam goreng di hulurkan kepada Amira. Fadzil melabuhkan punggungnya ke kerusi yang terletak berdekatan dengan Amira. Seperti biasa Fadzil akan meletakkan dompet dan telefon bimbitnya di atas meja untuk mendapatkan duduk yang sempurna tanpa benjolan dompet di punggung.

Sambil menikmati makanan, mereka berborak-borak seperti biasa sehingga la memasuki topic yang lebih serius iaitu mengenai kawan-kawan perempuan Fadzil. Amira bertanya kepada Fadzil, “Awak, saya tengok awak ni baik betol dengan saya, tp dengan perempuan lain pun saya tengok awak baik juga. Macam dengan Ziela and Nadia tu, awak suka diorang ye?”

“Eh takde la wak, saya dengan diorang takde la serapat mana pon. Just diorang antara kawan saya yang dari sekolah menengah saya kenal. And kami masih kawan macam dulu.” Jawap Fadzil dengan tenang. “Eh kenapa awak tanya ni? Awak jeles eh?”

“Eh mana ada jeles. Takde maknanye saya nk jeles. Bukan ape, saya tengok awak melayan perempuan ni lain macam je. Telampau baik pulak. Kadang-kadang macam terlebih. Saya rasa la. Bukan ape wak, sebab layanan awak tu kadang-kadang boleh buat perempuan ni perasan. Saya tau hati perempuan wak. Dengan ayat-ayat manis awak ni perempuan boleh jatuh cinta juga wak. Awak macam bagi diorang harapan.”

“Eh ye ke? Saya tak tahu pon wak. Saya memang layan perempuan macam tu. Bagi saya biasa aje. Takde pon lebih. Sebab saya memang hargai perempuan wak. Terutama mama saya lah. So takkan saya nk layan perempuan jahat-jahat plak.” Kata Fadzil.

“Saya tahu tu, tapi awak pon tahu juga saya macam mana kan? Sebab kadang-kadang saya tengok awak layan diorg macam awak nak ngorat diorang jugak. Kalau awak nak ngorat diorang, awak teruskan lah. Saya taknak kacau. Saya taknak jadi salah seorang daripada orang yang awak nak ngorat.” Balas Amira dengan nada yang agak serius.

Fadzil diam seketika. Berfikir tentang layanan yang diberikan kepada rakan-rakan perempuan yang lain. “Tak wak, saya taknak mengorat diorang pon. Saya nak mengorat awak je.”

“Tapi cara layanan awak tu tak menunjukkan macam tu pon. Saya rasa awak nk jadikan diorang sebagai pilihan awak kan kalau awak tak dapat saya? Sebab tu awak layan diorang macam tu kn? Awak tau kan saya nak jadi satu-satunya?” kata Amira sambil menjeling manja.

“Awak, awak jangan salah faham. Takde maknenye saya nak buat macam tu. Awak bukan pilihan pon. You are not an option sayang, neither a choice, you’re my priority. Awak satu-satunya.”



yeah aku dah gemuk balik gara-gara nasi lauk kari ni. ceit! aku terpengaruh dgn fadzil.

November 29, 2010

Surat Mintak Maaf

Dear Awak,

Im sorry,
Kadang2, sy jeles bile pikirkan yang org lain boleh gembirakan awk lebih dari apa yg saya lakukan, i guess it is my insecurities acting up. Sebab sy tahu, sy tak sekacak anuar zain, tak sebijak dr mahathir, tak selawak zizan dan johan raja lawak. Dada sy gak tak sebidang remy ishak, tapi yg sy tau sy sayang awk lebih dari segalanya. Sy tau jugak yg sejauh mana dan sesusah mana awak mencari, awk takkan dapat cari seseorang yang menyintai awak like i do. Maaf wak, sy confident terlebih plak. Huhu

Regards,
Saya...




- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Jalan USJ 8/2,Subang Jaya,Malaysia

Hidup Saya dan Awak

“Awak, kita nak pergi mana hari ni?” Tanya Amira kepada Fadzli dengan nada yang lembut.

“Saya ingat nak pergi makan Kenny Rogers la wak. Jom nak? Awak dah makan ke tadi?” Balas Fadzli juga dengan lembut.

“Alaa, ye ke? Saya belum makan lagi. Ada susu je dalam perot saya ni. Saya lapar juga, tapi saya tak nak turun dari kereta la wak, saya nak jalan-jalan duduk dalam kereta je. Boleh tak? Kite take away drive thru je okay kan?”

“Laa kenapa pulak taknak keluar? Kalau drive thru ape je kite boleh makan, McD and KFC je la kan yang ada area-area sini?”

“Saya malas nak keluar sebab baju saya ni macam seksi sikit la wak, malas nk bagi jantan-jantan rambang mata nanti. Alaa kita beli McD je pon okay sayang.” Pujuk Amira dengan lembut.

“Ada-ada je awak ni. Okay la macam tu. Kite makan McD je la ye.” Kata Fadzli yang cair dengan pujukan si comel Amira ni. Fadzil memang mudah mengalah nak-nak kalau orang yang pujuk dia tu Amira.

Dalam perjalanan ke McD yang berhampiran, mereka berborak-borak mengenai pelbagai hal-hal termasuklah isu semasa. Tibe-tibe Amira bertanya, “Awak, bagi awak kan? Mana lagi penting, hidup awak ke diri saya? Haaa jawap wak jangan tak jawap.” Kata Amira sambil tergelak-gelak kecil.

“Eh sebelum saya jawap tu, saya nak tanya satu benda dulu boleh?” Balas Fadzil dengan tenang.

“Alaa awak nk tanya soalan ni nak mengelak la tu dari jawap kn?” rajuk Amira.

“Eh mana ada la wak, saya nk tanya pon berkaitan gak dengan soalan awak ni. Okay wak, saya tanya eh” “Okay tanya la”

Ada beza ke antara hidup saya dengan awak? Hidup saya adalah awak. Awak adalah hidup saya”

Psst: Peh lama gile aku tak update blog. Kah kah kah.

August 28, 2010

cerita agak pendek II - Google-google Cinta

sepertia biasa entry ini dimulakan dengan keadaan cuaca.

suasana pagi yang hening sungguh nyaman sekali. ungas-ungas berterbangan memecah sunyi pagi. "cuaca begitu nyaman hari ini ye, maybe sebab baru lepas hujan kot" bisik apis sendirian sambil menghirup udara segar pagi hari. sambil-sambil itu apis berlari-lari anak di halaman rumah. kadang-kadang apis berhenti berlari dan duduk mencangkung mencabut rumput. ahh sungguh rajin apis ni rupanya. sedang mencabut rumput apis, apis terlihatkan makcik sebelah rumah sedang membersihkan pasu bunga yang mengandungi sepokok bunga lily. "cantik bunga lily tu kan, macam yani (bukan nama sebenar) la cantiknya" apis berbisik sorang2 lagi. haish takde keje ke apis ni asik cakap sorang2 je.

"alamak, aku tak contact yani lagi!" jerit apis sesedar dari lamunan terhadap bunga tadi. lantas apis berlari ke ruang tamu rumah untuk mengambil handphone. sesudah mencapai handphone. apis menulis khidmat pesanan ringkas kepada yani. "awak, selamat pagi, semoga hari ini hari terindah awak. jaga diri berbaik. dedikasikan lagu siti nurhaliza bertajuk aku cinta padamu pada awak dengan ucapan. ya, aku cinta padamu" sesudah menaip, apis menekan butang send. ok dah antar dah sms kat yani. apis merancang untuk tidur. zzzzzzz

****
"awak, kite nk pergi makan kat mana ni? awak agak2 nk makan ape?" tanya apis kepada yani yang berada di sebelah kirinya di dalam kereta.

"awak ni, tak pernah nk buat keputusan. asik sy je yg decide" tinggi sedikit suara yani. mungkin dia dah fed up dengan apis yg jarang membuat keputusan.

"org bukan apa. bila org buat keputusan, awk jarang bersetuju. sebab tu org biarkan je awk buat keputusan. lagipon keputusan awk ni memang terbaik dan org boleh terima dengan hati yang terbuka" jawap apis dengan tenang. kelihatan yani mencebik sambil membuat muka comel. arkhh jgn ar buat muke comel. apis mana leh tahan. dah bape kali dah apis jatuh cinta kat yani sbb tengok muke comel yani ni.

"awak, awak punya nickname apa?" tanya apis cube mengalih topik perbualan.

"eh kenapa tibe2 je tanya?" balas yani dengan perasaan ingin tahu.

"takde pape pon saje je tanya. takleh ke? kan org tngh belajar pasal awak ni. tu org tanya"

"ala awak ni, ada2 je. hmm sy takde nickname pon. dari skolah org panggil sy yani. agipon sy tak ske la dipanggil dgn nama yg bukan2 ni. mak dan ayah sy bg nama saya cantik2. ni la cara sy nk hargai diorg. gune nama sy sendiri je." jawap yani dengan petah.

"owh mcm tu. org bukan ape wak. org ingat nickname awak "GOOGLE".."

"eh tak la wak, tak best betol nickname tu"

"owh tapi wak, you have all things i'm searching for. that's why org ingt nickname awak "GOOGLE". "

"ade2 je awak ni" balas yani sambil tersenyum


August 22, 2010

meriam tin tanah

suasana petang yang agak panas di bulan ramadhan ini amat menganggu emosi kanak-kanak riang di mersing kechil. tekak kering-kering menjerit meminta sesuatu untuk penghilang kering. empat orang sahabat baik telah membuat keputusan untuk pergi ke estet vellu. port rahsia budak2 ganster mersing kechil yang belum baligh. port ini dijadikan markas rahsia sebab terselindung di sebalik pokok-pokok kelapa sawit yang bermutu tinggi. port ini juga terdapat bekas lombong di dalamnya. lombong ini dijadikan tempat bermandi-manda bagi kanak-kanak yang tak mampu untuk bermandi di swimming pool di seri nelayan yang dikenakan bayaran seringgit satu kepala. jangan salahkan kanak-kanak riang kenapa mandi lombong yang berbahaya. sape suh charge nk mandi swimming pool? haha

ok berbalik kepada cerita asal. bekalan-bekalan sudah di bawa dengan rapi nya. wan selalu pakar bom telah menyediakan karbait yang bermutu tinggi yang di import dari kedai pak long. karbait tersebut bukannya dibeli tapi dicuri. nak buat kerja haram. barang pon kenelah haram. ye tak? haha

laksmana selaku pakar tin telah menyediakan dua buah tin milo yang agak besar untuk digunakan sebagai meriam. tin ini pula hanya dikutip di kedai ayo. mule-mule ayo nk charge 50sen sbb tin ini merupakan tin alluminium yg berharga. kalau jual sekilo leh dapat 6, 7 ringgit malaysia pada masa tersebut. sebab laksmana ni pon muke lebih kurang adik beradik ayo. jadi ayo mengalah je. bagi percuma. untuk maklumat kulit laksmana ni hitam tak manis. haha

nazri pula merupakan orang penting dalam misi kali ini. pakar gali. dia lah yang bertanggung jawap menggali lubang untuk tanam tin ini. kalau takde nazri. bunyi meriam mungkin tidak sepadu bunyi kentut wan shukor ( dalam watak ini beliau merupakan pakar bom). pakar lubang tak memerlukan alat. cuma tangan dan kayu-kayu di sekitar tempat misi dijalan sahaja.

ok. kanak-kanak riang yang ke empat yang terlibat dalam misi ini pula ialah apis. selaku hero. ahaha dia merupakan pakar api dalam misi kali ini. dialah yang bertanggungjawap menghidupkan meriam. alat yang digunakan pula adalah lilin dan pemetik api serta kayu yang hujungnya ada surat khabar.

"ok wan. aku rasa tempat ni sesuai. rata je. tempat nk nyorok pon ada belakang tu" kata laksmana kepada wan.

"betol gak tu. dah sesuai dah ni. tapi dekat sngt dgn rumah org. takpe ke?" kata wan dengan ceria

"takde hal la. diorg bkn tahu kite main meriam. diorg mesti tngh masak2 tu.kan nk buke dah jap g" apis mencelah.

"haa kalau mcm tu ape lagi. setting barang" jerit nazri seakan-akan ketua menidakkan keupayaan apis.

"baek bos!" jerit kami bertiga.

selesai setting barang. kami memulakan misi. selaku pakar api. apis orang pertama yang akan mencuba untuk meledakkan meriam tin ini. "wan, mana, nazri, korang ready ok. korang g nyorok dulu blakang pokok tu. kang terpelanting tin ni aku tak tahu" jerit apis kepada rakan-rakan yang lain.

"PoP!!!!" bunyi macam kentut kedenganran. "arkhh cibai ar. ko nye karbaid ni dah lemau ke wan? awat bunyi tak sedap? tu la lain kali jgn ar curi karbaid. Allah marah cuti2 ni" marah apis dengan mengetap bibir.

"mana ada lemau. tangan kau yang tak betol tu. meh aku cube plak" balas wan dengan garang. wan memulakan misi dengan lagak seorang hero tamil. cilakak wan.

"kebabom!" bunyi yang agak padu. "haa ko tngk. tangan orang beriman ni. memang ar bunyi sedap." kata wan dengan bongkak sekali. misi bermain meriam di teruskan lagi

berdebummm...

berdebammm...

berdebummm...

berdebammm...

bunyi meriam silih berganti. tibe kedenganran bunyi motor menghampiri kawasan misi.

"eh sape datang weh? polis ke? mati kite ni" gelabah laksamana

"ntah weh. jom2 nyorok2. sembunyikan bahan bukti." pinta nazri

apis dan wan sudah pon berlari lintang pukang menyelamatkan diri. kawan yang tak gune. tak tolong selamtkan bahan bukti.

prengggg prenggg preennggg bunyi motor semakin menghampiri. kelihatan susuk tubuh kecik menaiki yamaha sukan. "woiiiiiiiiii main meriam eh!!" jerit yoni dengan tergelak2.

ceit. kami ingat sape tadi. hahaha potong stim betol la.


August 10, 2010

bila ramadhan datang memanggil

"apis, bagun pis. sahur. makan sikit. nanti lapar kang takleh nk puasa" kata mama dengan lembut.

"taknk.ngantuk la ni ma.makan jap lagi takleh ke?" balas apis dgn perasaan mengantuk. cakap pon mengada2.

"kalau makan jap lagi dah kire sarapan. bukannya bersahur. dah2 bangun2. kang papa datang baru tau" gertak mama dengan lembut.

"mama masak ayam tak?" tanya apis sambil bermalasan dan berguling2 atas katil.

"mama masak ayam goreng tu. dah bangun2" kata mama dengan lembut lagi.

"yela2. org bangun ni" apis bangun dari katil. lemah gemalai pergerakannya. apis pergi ke tandas dan basuh muke. komor2 sikit2.guk gak guk gak. gigi tak gosok. kemudian terus ke meja makan menunggu masa untuk makan bersama. apabila nampak ayam. mata apis jadi segar.

kelihatan papa berada di luar rumah sedang menghisap rokok. tenang gayanya persis hang tuah sedang bermain taming sari.

*****

matahari memancar terik. cuaca begitu panas. apis sudah haus. peluh2 menitik di kepala dengan lebat. basikal rosak. apis terpaksa berjalan kaki untuk pulang ke rumah. apis singgah di kedai ayo.

"ayo, aiskrim kacang satu" pinta apis sambil buat muke comel2 sikit.

*****

bunyi siren bomba kedengaran menandakan sudah masuk waktu mahgrib bagi kawasan mersing dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya. persiapan berbuka sudah dilakukan dengan jayanya oleh mama. semua makanan berada di atas meja. apis pula terpaksa mendengar azan mahgrib bagi kawasan kuala lumpur dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya di kaca televisyen. haa tu la, sape suh tak puasa. kan dah takleh nk buke puasa dgn org yang berpuasa.


SELAMAT BERPUASA!

July 27, 2010

ego


mengalah bukan bererti kita yang salah. mengalah sebab kite malas nk panjang2 kan sesuatu perkara tu. malas nk biarkan ia berakhir dgn kedukaan. biarlah sakit sikit, asalkan tak gaduh2. apa salahnye kita beralah kn?

"alaaa biasa la dia lelaki, ego mesti tinggi"
ayat keramat yang selalu di sampaikan dlm drama2 di televisyen malaysia. lelaki sering di katakan ego lebih tinggi daripada perempuan. bagi aku, lelaki atau perempuan bukan persoalannya. masing2 ada ego masing2. kite tak boleh nk cakap lelaki ni ego tinggi sbb dia ni hati keras. tak lembut. kite juga tak leh nk cakap yg perempuan ni ego rendah sbb diaorg merupakan golongan yang pemaaf dan berhati lembut. lelaki atau perempuan sama je. semuanya terletak kat hati masing2. masing2 ada yang degil. ada yang keras kepala. ada yang tolak ansur. ada yang nk menang je. tepuk dada tanya la selera anda.

Ego ni kadang2 bagus. nk tunjukkan yang diri kite ni mempunyai pendirian. tapi bagi aku, ego ni biarlah bertempat. kerana kalau salah tempat, buruh padahnya. sesuatu perhubungan itu mungkin akan musnah kalau masing2 nk tunjuk ego. tak salah kalau kite bertolak ansur. buang sikit ego kite demi dia. apa salahnya kn? anda sayang perhubungan itu ataupun anda sayangkan ego anda? tepuk dada tanya la selera anda sekali lagi.

Ego dalam perhubungan sesama insan ni kite leh kecilkan kepada 2 bende iaitu ego nk mintak maaf dan ego nak berterima kasih (kdg2 terlupa). setiap org pasti akan merasai situasi di mana dia kene minta maaf kpd seseorg ke atas kesalahannya atau dia akan berterima kasih(penghargaan) kpd seseorg yang telah buat something kat dia. dua bende ini kite kene jaga sbb ia boleh membuat org lain terluka dengan ego kita tu.

"sorry seems to be the hardest word" merupakan ungkapan yang memang benar. begitu berat nk ungkapkan perkataan maaf itu. seelok2nya kalau kita yang bersalah, apa salahnya kite yg mintak maaf, buang ego kite tu. terima hakikat yg kite pon manusia biasa yg tak lepas dari melakukan kesalahan. begitu juga dengan penghargaan. jangan susah sngt nk menghargai seseorg yang telah melakukan something kpd anda. ekecil mana pun usaha yang dilakukan demi menyenangkan hidup kamu, beri penghargaan terhadapnya. tunjukkan penghragaan itu.

ok nampaknya smpai disini sahaja pakar motivasi anda fadzirul hafith memberi sepatah dua kata. akhir kalam, keegoan itu hendaklah di kawal oleh akal dan iman. keegoan yang melampau paras normal akan melahirkan perasaan ingin menguasai dan berkuasa dalam perhubungan. sikap ego yang dipertahankan oleh pasangan boleh mengundang perbalahan, salah sangka atau perselisihan faham. selamat beramal dan renung2 kan (pinjam ayat penceramah terkenal)

July 26, 2010

tolong ingatkan aku

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu ---------> Tolong ingatkan aku - Ana Raffali


bait2 lagu ni sering berkumandang semenjak dua menjak ni. puaka betol la lagu ni.

July 23, 2010

la tahzan!


setiap waktu yang berlalu takkan pernah kembali
setiap waktu yang akan berlaku di depan tidak pernah di ketahui
kesedihan? keperitan? kematian?
atau
kebahgiaan? kegembiraan? kesenangan?
apa pun yang terjadi
aku berserah
teruskan berusaha
jangan menangis
teruslah tersenyum
kerna aku tahu
DIA sudah membuat pecaturan
yang terbaik
yang terindah
yang termampu untuk ku

p/s : sedang membaca buku la tahzan karya Dr. 'Aidh Bin Abdullah Al-Qani terjemahan oleh Noraine Abu

July 21, 2010

di sebalik bola sepak piala dunia 2010


piala dunia baru sahaja melabuhkan tirainya. jadi malam2 akan kembali sunyi buat sementara waktu. tiada lagi sorakan yang akan memecah keheningan malam. tiada lagi mapley mintak oder malam2 kat aku. tiada lagi cekedis, coke, dan kuaci sebagai peneman di kala sepi.

ok. cakap pasal piala dunia ni, banyak org merungut cakap jiran2 terpekik2 bising tengah2 malam bersorak la, si isteri keciwa apabila suami tiada di sisi bile diperlukan la, anak2 nk tngk rancangan gusti smackdown tapi bapak nk tngk bola la, makcik2 nak tengok keciwa tak dpt tngk melodi sbb pakcik2 layan perlawanan ulangan, dan lain lain lain lagi.

banyak perkara sebenarnya boleh belajar di sebalik penganjuran piala dunia ini. kat bawah ni aku senaraikan apa yang aku perhatikan sepanjang piala dunia berlangsung.

1. dapat belajar satu bahasa afrika. jabulani = perayaan. haaaa esok2 kalau jumpe mamat afrika kat 7e leh cakap kat dia, "hey, jabulani! yeahhhh "

2. dapat practice bangun awal. 2.30am. bersiap sedia untuk bangun sahun ramadhan ni. haha awal gile sahur.

3. dapat mengetahui teknik maki hamun dengan berkesan terutama bile bola tu dah masuk gol tapi ref buat dek je. cth : "woiiii ref, tuuuuttttttttt kalau takat nk tido, mapley depan ni leh jadi ref, tuuuuuutttttt, macam sial, baek tak yah jadi ref. $%^%$^%$*#%^*" (haaa agak2 ref dgr ke?)

4. sotong! yeah aku belajar bnyk pasal sotong pada world cup kali ni. bkn sotong arbok lelaki lembut ye. haha sotong makanan laut. paul the octopus!

5. dapat mengetahui secara tersirat yang yahudi ada di mana2. diaorg saje je suh mcd tayangkan siaran langsung berresolusi tinggi. sambil2 minum coke. then usha gadis2 yang kul 2, 3 pagi tak balik2 rumah lagi.

6. mengeratkan silaturahim antara rakan2. dari jauh sanggup datang. nk tngk bola kat mapley. skrin besar. disamping itu dapat menjana ekonomi malaysia dengan membeli secawan teh tarik kurang manis.

7. memupuk semangat kerjasama antara housemate. tolong kejut bangun nk tngk bola. tapi bile subuh semangat kerjasama hilang. sembahyang sorg2. hahaha

8. dapat menghafal nama2 pemain bola sepak seantero dunia. tapi bile tanya nama tokoh2 Islam. masih tercengang. ni pon aku rasa agenda yahudi gak ni.

9. bangun kul 2.30am bukan untuk tahajud tapi utk tngk bola. haaa ape cite? agenda yahudi lagi.

itulah serba sedikit apa yg aku dapat perhatikan sepanjang belangsung piala dunia kali ini. diharapkan akan dapat bertemu lagi 4 tahun lagi di brazil. yang baik jadikan teladan. yang buruk jadikan sempadan.


p/s: aku tak tengok final. esoknye kerja. siot ar.


July 16, 2010

senyum lah

teruskanlah tersenyum
tetaplah tersenyum
pancarkanlah senyuman mu yang indah itu
biar si pungguk tau
kalau ada sang bintang tersenyum..
dan banyak lagi si pungguk yang sedang menunggu tuk mendapatkan senyuman dari mu..

May 18, 2010

biarkan rindu ini berlalu

Terkejut aku dek lautan ombak mengganas
di saat badai senja berlabuh dipelabuhan rindu
Dan seketika aku dihenyak
Seolah tidak bernafas aku disaat itu

Aku termangu…
Membilang gelombang ombak
Yang membicarakan rindunya pada sang pantai
Betapa agungnya rasa ombak itu
Namun…
Aku tidak mampu
membilang segenap rinduku
Sepertimana aku membilang gelombang ombak
Aku tidak berdaya
meleraikan rindu yang tersimpul dihatiku
Sebagaimana bicara rindu ombak pada pantai
Dan aku tersungkur
Tidak segagah ombak
Kala rinduku dipandang sepi
Kala rinduku membuak rasa

Pada angin yang menyapa
Pada senja yang berlabuh
Bawakanlah rinduku ini bersamamu
Tatkala engkau berinjak pergi
Dan kaucampaklah ia
Di mana saja persinggahanmu
Kerana sesungguhnya
Tiada berdaya aku lagi
Meleraikannya menjadi satu hamparan indah buatku
Biarlah rinduku ini pergi dan berlalu

fredzyrool-7nov2005

May 10, 2010

kau terlalu istimewa


petang yang damai. hujan diluar mencurah-curah dengan tenang. guruh berdentum kuat. kilat sambar menyambar. kelihatan dua orang kanak-kanak berusia lingkungan 10-12 tahun sedang bermain di tepian longkang di hadapan rumah. longkang sedalam 5meter dan selebar 4meter tersergam indah. mereka bermain dengan air di dalam longkang itu sambil membalingkan batu-batu kecil ke dalamnya. mereka juga melayarkan bot kertas yang dibina dengan gagahnya.

si abang berkata, "aku punya yang akan menang nye, jangan mimpi la bot kecik kau nak menang."

si adik pula membalas, "ala, mana aci, kau punya kertas besar, aku nye kertas kecik, mesti la kau menang. takpe-takpe kite tunggu dan lihat. kalau kalah belanje choki-choki dengan super ring."

mereka kelihatan gembira bermain bot. kedua-dua bot bergerak laju mengikut arus air longkang yang berwarna kuning langsat. ketika mereka leka bermain, ayah kepada kanak-kanak ini memanggil dengan garangnya. "Ilmi, Apis, masuk dalam rumah. Hujan lebat dah ni."

si abang mengajak adiknya untuk masuk ke dalam rumah kerana ayah mereka sudah memanggil. tambahan pula hujan semakin lebat. penentuan pemenang menjadi tanda tanya kerana bot yang mereka bina sudah karam kerana berat air hujan yang diserap oleh kertas. si abang berlari ke dalam rumah yang jaraknya hanya 10meter. si adik pula masih leka melihat tragedi bot karam. penat lelah si adik membuat bot akhirnya tidak berbaloi dengan tragedi bot karam ini.

ayah memanggil lagi. "apis, masuk. hujan lebat ni. kang tergelincir dalam longkang tu sape yang susah?" jerit ayah dengan kuat. si adik masih leka melihat bot sambil cuba mengacah-ngacah bot dengan kayu supaya bot itu timbul dari karam. usaha si adik kelihatan tidak berjaya. tiba-tiba ayah bergegas keluar. si adik menjadi kaget. ayah menariknya masuk ke dalam rumah dengan tenang. setibanya di dalam rumah, kelihatan seutas tali pinggang tersemat di tangan ayah.

ayah melibasnya ke kaki si adik sambil berkata, "kenapa degil sangat ni, kan papa dah cakap masuk, masuk la, yang tercegak kat luar tu kenapa?!" si adik hanya menangis tanpa kata kerana dia tahu kesilapannya tidak mendengar kata. ayah melibas lagi buat kali kedua. si abang sudah masuk ke bilik ketakutan di samping emak. emak pula keluar ke ruang tamu menenangkan ayah. "sudah la tu bang, budak-budak lagi, mana dia tau bahaya ke tak." kata emak dengan nada yang lembut. "arkhh awak pon sama, manjakan sangat budak-budak ni.lain kali ajar diorg ni sikit. baru diorg rasa!" kata ayah sambil melibas tali pinggang buat kali ke tiga. kali ini tepat kene di punggung si adik. "aduh, sakit pa, apis janji ikot cakap papa lepas ni" rayu bibir mongel si adik. emak cuba menarik si adik jauh dari ayah. tapi cubaan emak gagal. malah ayah melepaskan satu lempangan pelahan di pipi emak. si adik kaget. si adik berlari ke arah emak sambil memeluknya dengan erat. lalu mengajaknya masuk ke dalam bilik dan mengunci pintu bilik tersebut. "awak pon sama dengan budak tu. degil. manja kan sangat. ni lah jadinya!" marah ayah.

si adik menangis teresak-esak sambil memeluk mama. si adik menyesal kerana kedegilannya bermain hujan di tepi longkang menyebabkan emaknya juga terkena tempias. "ma, apis mintak maaf." rayu si adik kepada emaknya. emak kelihatan tersenyum. senyuman yang sukar digambarkan dengan perkataan. senyuman yang menggambarkan seribu satu rasa di dalam diri emak. "takpe la pis, lain kali jangan degil-degil ye."

hendak di jadikan cerita. esok harinya berlalu seperti biasa. cuaca yang baik. tiada lagi hujan berserta guruh dan kilat. bot yang karam sudah dihanyutkan oleh air yang deras. kelihatan ayah baru pulang dari kerja menaiki motor yamaha sukan. di dalam raga motosikalnya terdapat plastik berwarna putih dan tertera gambar seorang pakcik berambut putih.

**************



puisi ini kuhadiahkan untukmu mama

ibu
seorang yang tidak akan pernah letih untukku
seorang yang akan memberi sebelumku meminta
seorang yang menjadikan aku kuat disaat aku lemah

emak
yang sentiasa tersenyum ketika aku bergembira
yang sentiasa tersenyum ketika aku bersedih
yang sentiasa tersenyum ketika aku hilang semangat

mama,
terima kasih atas keringatmu
terima kasih atas pengorbananmu
terima kasih air matamu
terima kasih atas segalanya

umi
moga aku dapat membahagiakanmu
moga aku dapat mencuba yang tebaik untukmu

Ya Allah
tempatkanlah mamaku di tempat yang terbaik disisiMu
sejahterakan lah mamaku selamanya



I LOVE U, MAMA :'), Selamat Hari Ibu!

May 5, 2010

minyak rambut


apis arini nak cerita pasal rambut. keh keh keh maklumlah apis baru potong rambut. setelah 2 bulan tak potong. akhirnya apis potong jugak. selesa sikit bile berambut pendek ni. hmm ok berbalik kepada rambut. rambut merupakan mahkota kepada wanita, tapi tidak kepada lelaki. keh keh keh. apis 1st time gunting rambut masa umur beberapa bulan kot. potong jambul. peh kecik-kecik dah diajar gunting rambut. bagus orang melayu ni. penampilan tu penting.

bile dah potong rambut, mesti nk gune minyak rambut kan? haaa dulu kalau g skolah rambut takde minyak menangis n melalak apis depan mama. mana macho beb g skolah tak pakai minyak rambut. paling bodoh pon mesti pakai "tancho". minyak rambut paling lagend. sape tah pernah gune memang rugi la. haha bile pakai haa melekat-lekat rambut tu. sikat tepi. peh hensem gak apis ni. patut la ramai gadis-gadis nak mengorat. nasib baik apis tak layan sangat. hmm tapi tencho ni apis kurang minat sbb dia melekat-lekat macam makan kueh kochi plak rasa tangan tu.

so apis bertukar kepada minyak rambut "brylcreem" mengikut peredaran zaman. time ni hanya golongan-golongan tertentu je yang gune "brylcreem" ni. senang kata golongan kelas atasan je yg gune. keh keh keh. budak-budak kelas depan-depan je gune minyak rambut ni. budak-budak kelas belakang2 masih mengunakan "tancho". tapi tak kesah la minyak rambut apa pon yg dipakai. time nk bermain pada waktu rehat. kitaorg main sama2. tiada diskriminasi minyak rambut. haha

lepas tu, era minyak rambut gel atau lebih sesuai dipanggil gel rambut bermula. apis tak lepaskan peluang. "kod sepuluh" atau nama betul dia "code 10" apis jadikan sebagai gel rambut rasmi. haha datang sekolah rambut mesti keras. pakai gel berkilo2 beb. haha member2 masa jumpe mesti nk tengok rambut sape paling keras. keh keh keh. sape paling keras dialah yang akan dipuja. haha

budak-budak sekaran ni mesti tak merasa era2 minyak rambut ni kan. haa tu la, sape suh korang lahir lambat. haha skarang nie macam2 jenis dah minyak rambut yang ada di pasaran. gatsby la, bon la, sunsilk la, shurah la, haish macam la. haha oklah, sampai disini sahaja cerita apis untuk hari ini. sikat2 lah rambut anda selalu, minyak2kan la setiap hari. haha jaga penampilan diri.


apis skarang pakai minyak rambut "loreal paris" keh3

May 3, 2010

my wish

current mood.


dah lama gak aku tak update blog ni. maaf. banyak kerja di pejabat. *(^&*%&$%^$*

April 23, 2010

pencuri yg mcm haram




wa arini mood gampang sikit. wa nk mencarut. cam haram pencuri. cam gampang. pokemon hanjing! wa dapat lu wa pijak lu nye burung! lu jangan main2 dengan wa! wa angin ni. nasib baik lu tak curi jaket, suar, n kasut wa dlm kete tu. kalau tak lagi wa angin. dlm beg wa tu banyak lagi barang2 kecik yg lu curi tapi wa tak bgtau polis, sbb wa rasa tak perlu kot bgtau. takkan wa nk ckp kat polis tu coklat, gambar bintang dan greeting card wa kene curik gak. segan ar wa. ceit haram jadah la lu pencuri. barang2 kecik lain yg hilang charger hp, charger mp3, casing spec syaril, bola kayu wangi 2biji, dan tisu 2 helai. itu sahaja luahan hati wa untuk lu pencuri hari ini. sehingga kite berjumpe lagi, wa tak sabar nk panggil team lada silang belasah lu. siap ar!

April 20, 2010

Perbicaraan Cinta


Dalam perbicaraan cinta
Aku duduk di kandang tertuduh yang didakwa
Peguamcara mendakwa aku telah mencuri hatimu
Peguambela aku tak mampu membela diriku
Akhirnya aku dijatuhi hukuman
Seumur hidup mencintaimu



Bintang # 3


Hariku menjadi bungkam
Langitku menjadi kelam
Tanpa sang penglipur lara
Yang kebiasaanya menemani malam-malamku

Kepada siapa harus aku bersuara?
Siapa yang mahu mendengarnya?
Ahh aku buntu

Inginku luahkan saja
Apa yang tersurat dan tersirat
Di dalam hati yang kecil ini
Ahh aku tersiksa

Wahai bintangku
Adakah kau mengetahui apa yang aku rasa?
Adakah kau mendengar apa yang aku rintihkan?
Aku harap kau mengetauhinya dan mendengarnya

Wahai bintangku
Hanya kau tempatku meluahkan rasa
Hanya kau tempatku melepaskan rintihan

Aku mohon kau tetaplah menjadi sang penghibur di malam yang indah ini

April 12, 2010

Aku Sayang Kamu


Cubaan, cubaan, 1, 2, 3
Cubaan, cubaan, 1, 2, 3

Ok. Inilah masa yang kutunggu
Aku yakin, inilah masa yang sesuai
Masa yang akan menentukan segalanya
Untuk membuktikan kejantananku

Detik-detik cemas harus ku lalui
Saat-saat getir harus kutempuhi
Demi mengejar kebahagian diri
Dan cinta yang hakiki

Oraite Bebeh!
Come On!

Dialah orangnya
Yang boleh buat hati aku berdengup laju
Dan pelahan dalam masa yang sama
Yang memberikan aku kegembiraan
Dan kebahagian yang aku cari
Ok.

You allow me to be me
And you always be you
Let the world see
How much I LOVE U
Ok. Ready.

On your mark,
Get,
Set,
Go!

Cik Ami Royani Bte Ahmad,
I LOVE U,
YES, I DO,

Would You Be My Girlfriend?
Would You Be My Future Wife?

Sudikah Awak Jadi Kekasih Hati Saya?
Sudikah Awak Jadi Bakal Isteri Saya Kelak?




keh3 comel gak kn lukisan ni awak? hehe i love u :)


April 10, 2010

kau terindah

sahabat,
dirimu umpama seorang pelukis
melukis di atas kain putih kehidupan
mewarnainya dengan warna pelangi
mencorakannya dengan pelbagai tema

sahabat,
dirimu umpama seorang penyanyi
menyanyikan lagu-lagu indah
mendendangkan irama syahdu
menghiburkan di kala sunyi

sahabat,
dirimu umpama seorang ahli geologi
menerokai alam sejagat
mencari punca kejadian
mentafsir apa yang tersembunyi

bagiku, kau terlalu indah sahabat
tidak kirala kau umpama pelukis, penyayi mahupun ahli geologi
tempatmu tetap ada dihatiku

terima kasih sabahat
yang memubuatku tersenyum di kala kesedihan
yang memberiku kekuatan untuk terus hidup


keh3 aku asik berpuisi je semenjak dua menjak ni, kang jadi blog puisi plak kang blog ni. keh3

April 8, 2010

Aku Kamu Dan Dia


Aku,
insan biasa,
yang mencari erti hidup,
untuk kebahagiaan yang hakiki,

Aku,
sudah memanahkan pada hati Kamu perasaan cintaKu,
mengapa kamu mahu mencabutnya demi Dia,
sudah Ku katakan,
Dia hanya kenangan,
yang tidak akan menjadi realiti,
Aku pasti!

Kamu,
jangan ragui lagi panahan cintaKu,
Aku sudah benamkan sedalamnya,
kerna aku tahu,
pada masa ini,
hanya Kamu!

Dia,
sudah menjadi peristiwa lalu
yang bukan untuk di ingati
tetapi hanya untuk dikenang

mencintaiMu satu anugerah bagiKu
kerna dariMu
Aku kenal erti sebuah kebahagian

April 6, 2010

mengoggle


awak, tadi org try la mengoggle keyword "kekasih hati" kat www.google.com.my kan wak, pastu dia kuar nama awak la, bintang. hehe haish dia tau2 je la wak org ngah rindu kat awak :P


6 hari lagi balik kl. yeah!

April 5, 2010

lelaki london


cuaca pagi ini sangat dingin. mungkin di sebabkan malam tadi hujan lebat yang menyebabkan dingin sampai ke pagi. aku bergegas ke sekolah berjalan kaki. bersama along. along jalan di depan. aku di belakang. kami tidak jalan beriringan kerana takut di langgar kereta atau motor di jalan raya. kami saling membontoti sambil mengesong beg beroda.

sampai sahaja di kelas 4 ikhlas aku bertemu jijol. "weh arini kau punya warna ape?" tanya aku mengelabah tak tentu pasal. aku mmg mcm tu masa kecik2. ske gelabah tak tentu pasal.

"aku nye warna biru la.mungkin sejuk agaknya". kata azizul dengan tenang.

"la ye ke? pesal aku ye warna oren?, aduh dah rosak ke" balas aku dengan nada yang masih gelabah. aku buntu. patutnye bile sejuk warna biru. mcm mana jam aku ni warna oren? sape perdajal jam tangan kebanggaan aku nie?

"hurm takpela, balik nnti aku try letak dlm peti ais. kalau tak warna biru gak rosak la ni" aku bercakap sendirian nk sedapkan hati.


esoknya aku tak pakai jam tangan g sekolah, jemur dalam peti ais nk buat eksperimen.

April 4, 2010

Malaysia Tanah Air ku 2

berborak pulak kali ni dengan manuel gonzales. warga mexico. pakar dalam bidang seismic recoding.

"hye pak, what's your plan today?" kata aku dengan ceria

"hello my friend. how r u? okay today we gonna plant the mashphone and hydrophone (geophone) in line 10. but the problem is, the driver still not come to this place. i already told the driver 3 times. u know what? in latino there is no problem like this. if i said 8am at this place, 7.55am the driver already here" kata pak manuel dengan muke tak senyum langsung.

haha biasa la pak, driver melayu, janji kene ar melayu. keh keh keh


aduh, rindu kat bintang :(

April 1, 2010

selamat hari lahir bintang


Antara bintang dan bulan
Mesti ku kan memilih bintang
Ini kerna dirimu bersinar sendiri, tidak seperti bulan

Rinduku padamu semakin menebal wahai bintang
Oh aku terseksa dalam kerinduan ini
Yang ku tahu kau sangat istimewa
Antara berjuta di langit, kaulah paling bersinar
Nak ku gapai, ingin ku belai
Impianku untuk bersamamu bintang


selamat hari lahir bintang, semoga dirimu kekal di sana, memancarkan cahaya
secerah supernova, seterik mentari. pintaku, janganlah kau berselindung di sebalik awan.

March 31, 2010

Malaysia Tanah Air ku


"di Malaysia, orangnya suka membazir ye pak, lihat saja makanan itu, engak di habiskan, masa sy kerja di Tanzania dulu, sisa2 makanan pun tiada, sume di habiskan oleh anak2 kecil kelaparan. sampaikan sisa2 yang jatuh di pasir pun di makan."

"penduduk sini agak pemalas ye pak, baru kerja 2 lubang sudah mahu rehat, ngak bisa mcm tu, makin bnyk lubang, makin bnyk gajinya"

kata2 pak afan. hehe aku hanya meng ia kan aja. sebab berlaku di depan mata. cuma yg ku tahu. tidak semua rakyat malaysia mcm tu.

March 28, 2010

bintang 2


Tetaplah menjadi bintang dilangit
Agar cinta kita akan abadi
Biarlah sinarmu tetap menyinari alam ini,
Agar menjadi saksi cinta kita
Berdua

March 26, 2010

bintang


kaulah bintang
bintang yang satu dari berjuta
walaupun lambat bersinar
tapi kau hadir juga
mencorak malamku yang kelam

tanpamu
langitku menjadi sunggul
tiada corak, tiada warna, gelap

terima kasih bintang
teruslah menyinari malam
teruslah berkelip bergemerlapan
teruslah menemani sang bulan


bersinarlah dalam kegelapan wahai bintang


March 23, 2010

ragam sang pecinta

Semenjak 2 menjak ni, Apis menjadi lain. Macam2 ragam dia pamirkan. Hais, kemaruk cinta ke apa dia nie? Huhu antara ragam beliau ialah :

dulu : diet sebab nk cari awek
skarang : diet sbb nk kelihatan segak pakai baju pengantin yang masih belum difikirkan lagi warnanya

dulu : lalu tol mesti nk bayar gune cash walaupon ada touch n go sbb mana tau jurutol ni cun2
skarang : berdesup! gune touch n go je.

dulu : kol 11mlm je dah gosok gigi, cuci muke, minum susu
skarang : kul 11mlm ntah ada ke ntah takde kat rumah, kul 12 jgn senyum2 depan hp, kul 1 baru nk gosok gigi, cuci muke, minum susu

dulu : agak2 bosan main ps3 dengan din atas
skarang : takde masa bosan


haha pelik2 Apis ni, ingat Apis, pelan2 kayuh ye :P

March 21, 2010

sibuk


maaf, aku rasa skang ni aku jarang update blog, aku skang ni ngah sibuk bercinta.

March 15, 2010

biodata budak darjah 6

Time akhir tahun setiap kali nak naik darjah mesti kawan2 suh tulis biodata dalam buku comel kecik diorg. Nak2 masa darjah 6, sume budak bakal meningkalkan sekolah. Aku tak terlepas dari menulis. Biasalah aku agak comel dan dikenali ramai time tu. Setiap murid mesti memdambakan biodata aku. Kalau budak2 lelaki yang suruh tulis, aku buat simple2 je. Pakai pen pon satu kaler je, kadang2 biru, kadang2 hitam, kadang2 pakai pensel 2B je. Tapi kalau budak pompuan suruh tulis, jangan harap la aku nk gune pensel 2B, aku mesti gune pen kaler2 punya, paling cikai pon kene gune pen dakwat emas dan silver, baru ar aku nampak gagah di mata diorg.


Nama : Fadzirul Hafith Bin Margono

Nama Gelaran : Apis

Tarikh Lahir : 22 Januari 1987

Tempat Lahir : Atas Tilam Kat Lantai Ruang Tamu, Kg Makam, Mersing. Mak Bidan Sambut.

Umur : 12 Tahun 9 Bulan 8 Hari

Masakan Kegemaran : Nasi Ayam (Ayam Bahagian Peha), KFC & Nasi Goreng Ayam.

Minuman Kegemaran : Milo Ais

Kawan Baik : Yoni & Azizul

Musuh : Syaitan Yang Direjam

Kekasih : Rahsia.

Hobi : Main Bola Sepak & Lari Laju-laju

Cita-cita : Askar, Polis dan Sainstist.

Motto : Utamakan Perkara Yang Lebih Penting Kerana Yang Lebih Penting Itu Lebih Penting Daripada Perkara Yang Kurang Penting.

Ucapan : Semoga Berjaya Dalam UPSR. Semoga Terus Ceria. Kawan Biarlah Seribu, Kekasih Biarlah Satu. Dah Masuk Skolah Asrama Nanti Jangan Lupe Aku.


p/s : nanti tulis kat buku aku pulak.



Budak2 skarang mesti tak dapat merasa nikmat menulis biodata. Sume details dah ada kat facebook. Gile kesian budak2 skarang.

March 11, 2010

cerita agak pendek (ceragapen) - debunga wangi cinta


Bila saatnya ku temukan indah di hatimu
Berapa lama waktuku harus menunggu
Cahaya matamu menghiasai seluruh hatiku
Andai kau tau dalam lelap ku sebut namamu

Lirik lagu ni sering berkumandang dalam diri Apis sejak kebelakangan ini. Sayup-sayup kedengaran memecah sepi pagi yang hening. Apis seperti kebiasaan akan bertolak seawal pukul 6.30 pagi untuk pergi menunaikan tanggungjawap sebagai seorang pekerja yang penuh berdedikasi. Pemergian Apis ke tempat kerja ini disambut dengan perasaan yang sangat mengantuk. Malam tadi Apis tidak dapat tidur lena. Ada sahaja yang bermain difikirannya. Perkara pokok yang bermain difikirannya adalah soal cinta dan calon isteri. Apis sangat gementar kerana umurnya semakin meningkat. Takut tidak kahwin sampai ke tua pula nanti. Malulah Apis sebagai seorang yang boleh dikatakan kacak dan comel tetapi mendapat gelaran “Bujang Terlajak”. Mana Apis hendak letak harga dirinya. Kalaulah dapat gelaran itu, sudah pasti Apis tidak akan pulang ke kampung halaman selamanya.

Emosi Apis sejak beberapa hari ini kelihatan sangat berlainan. Tidak seperti selalu dimana emosi Apis terhadap soal cinta yang sudah lama berkubur tiba-tiba memuncak semula. Banyak perlakuan Apis yang menunjukkan perlakuannya yang berlainan dari kebiasaan seperti Apis sudah pandai menambah nilai kredit telefon bimbitnya sebanyak RM10++ seminggu. Berlainan sekali kerana selama beberapa bulan ini Apis hanya menambah kreditnya Rm30++ sebulan lebih. Selain itu, Apis juga sudah pandai bermain sms hingga lewat malam dan kadang-kadang Apis ketawa sendirian membaca sms. Apa yang melucukan hatinya tidaklah pula di ketahui. Apis juga sudah pandai untuk bernyanyi lagu-lagu cinta semasa berada di bilik air. Antara lagu kegemaran Apis semasa berada di bilik air adalah lagu dendangan penyanyi tersohor tanah air iaitu Siti Nurhaliza – Aku Cinta Padamu, Kurik Kundi, Badarsila dan Kau Mawarku serta lagu penyanyi dari seberang Melly Goeslow – Ketika Cinta Bertasbih. Jarang sekali Apis menyanyikan lagu-lagu arus perdana seperti Adam & Stacy – Mengegar Dunia, Alif Satar – Jangan Nakal dan Bunkface – Revolusi. Daripada pemilihan lagu ini bolehlah disimpulkan yang Apis mungkin dilamun cinta.

Bersambung . . .


adakah apis sudah jatuh cinta? siapakah gadis bertuah itu? nantikan jeng..jeng..jeng..

March 8, 2010

ini entry serius. baca dengan berlatar belakangkan music "DeHearty - Wanita"

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kehadapan wanita-wanita yang pernah hadir dalam hidup Apis, Apis ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Wanita Sedunia. Sebenarnya Apis tak tahu pon arini hari Wanita sedunia. Tapi status kat Facebook banyak yang menyebut tentang hal ini. Jadi Apis dedikasikan entry ini khas untuk Wanita2 sekalian.

Terima kasih sebab turut sama bergembira dan bersedih dengan Apis. Terima kasih kerana berada di samping Apis dalam susah dan senang. Terima kasih kerana wanita2 ini banyak mendidik Apis, banyak memberi nasihat kepada Apis. Terima kasih sebab lebih memahami emosi Apis. Terima kasih sebab masak sedap2 dan bagi Apis makan. Terima kasih ke atas segala pertolongan dan Terima kasih atas segalanya.

Ingat lah, Wanita perlu berbangga kerana di sebalik kejayaan lelaki itu, terdapat Wanita di belakangnya yang banyak membantu lelaki itu dalam perlbagai aspek tersurat dan tersirat. Semoga Wanita2 sekalian terus tabah dalam menempuh onak duri kehidupan yang penuh mencabar. Jangan pernah mengalah. Teruskan perjuanganmu wahai Wanita. Jadilah penyeri dunia. Jangan risau. Kami Lelaki akan menjagamu kerana kami tau tercipta Wanita dari rusuk Lelaki, bukan dari kaki untuk dialasi, bukan dari kepala untuk dijunjung, Tetapi dekat dibahu untuk dilindung dan dekat jua di hati untuk dikasihi.

Akhir kata. Selamat Hari Wanita!


wanita2 sekalian terutamanya mama, apis rindu akan dirimu :'(

March 4, 2010

Lelaki Agak Kacak Nonton Cerita Seram Hantu

Semalam, hari rabu, tiket wayang rm6, kami budak2 rumah iaitu Apis (saya), Aizad (Congo Man), Syazwanuddin (Din Atas), Hafizi (Atok), dan Sharfuddin (Din Bawah) telah sebulat suara untuk menonton cerita seram Malaysia, Niyang Rapik walaupun pada mulanya ada yg membangkang bukan kerana ia product tempatan tetapi setelah di selidik dengan teliti pembangkangan tersebut berlaku kerana Atok (nama samaran) takot akan cerita seram hantu. Walaubagaimanapun pembangkangan tersebut telah ditolak dan kami sebulat suara menaiki kereta persona m-line lotus handling menuju ke alamanda yang dirasakan paling dekat dan paling feel. Alamanda dipilih sebenarnya kerana populasi orang Melayu yg tinggi di kawasan ini dan jauh dari hiruk pikuk bandar dan seterusnya menaikkan feel seram di dalam diri kami.

Apabila sampai di Alamanda, saya dan Congo Man menjalankan tugas, kami berlari dengan tenang masuk untuk membeli tiket kerana kami sebenarnya sudah terlambat hampir 7 minit. Semasa di kaunter, Congo Man bertanya kepada budak lepasan SPM, “Niyang Rapik, kul 10 setengah untuk 5 org ada lagi tak?”. “Selamat datang ke GSC. Ada, tapi seat depan je la, depan skali, tapi jgn risau, ada pentas kat depan, so takde la rapat sngt.” Jawap dengan penuh sopan budak lepasan SPM tersebut. Sambil itu saya berbicara di dalam hati, “Hmm comel gak dak ni,cianny, comel2 kene keje malam2 mcm ni.” “Eh mcm ne ni Apis?, nk tngk gak ke seat mcm nie?” kata Congo Man kepada saya. “Hmm selamber je weh, Liyana Jasmay kot. Takkan taknk tngk? Bile lagi kite nk tngk Liyana Jasmay nye body (untuk makluman, ada babak Liyana Jasmay menanggalkan kain dalam filem ini)” jawap Apis sambil mengusha budak lepasan SPM tersebut. Beberapa saat selepas itu, Din Atas, Din bawah dan Atok smpai dengan girangnya. Muke masing2 memang steady. Maklumlah nk tngk cite seram hantu. Tibe2 Congo Man berkata “Ok adek, depan pun depan la, berape ye harga?”

Kami bergegas masuk ke dewan tontonan, dalam perjalanan Din Atas telah di marahi oleh pertugas GSC kerana melalui jalan yang baru di mop oleh mat bangla. Din Atas berasa down sekejap dan tibe2! Dia tersenyum semula. Diorg ni pon satu gak, nk mop time2 mcm ni, signboard “jangan lalu” pon tak letak. Dalam kes ini, saya menyokong Din Atas. Dia tidak sepatutnya dimarahi. Ok, setibanya di dewan tontonan, kami terus menuju ke barisan paling hadapan. “Uiks, besar gile bomoh ni (masa duduk cite dah mule, bomoh ngah merawat pesakit)” spontan saya bermonolog dalaman. Patutlah, duk depan skali, mesti nampak besar. Kami semua membetulkan posisi supaya postur badan kami sesuai dengan situasi keadaan. Kelihatan Congo Man memandang skrin dari kiri ke kanan ke bawah ke kiri dan ke atas supaya dapat memerhatikan keadaan sebenar.

Dalam melakukan proses menonton wayang ini, kami dikejutkan dengan beberapa aksi2 seram pelakon. Din Atas yang pada mulanya kelihatan tenang, menjerit kerana terperanjat. Begitu juga dengan saya dan Congo Man. Cume Din Bawah dan Atok sahaja yg agak tenang. Din Bawah tenang kerana dia sudah biasa berada di dalam alam mistik sebegini, manakala Atok tenang kerana dia sudah tertidur (ceit, saje ar tu tido, padahal takot tngk cite seram hantu). Kami dikejutkan lagi dengan sound effect yg agak kuat. Kali ini Congo Man kelihatan ketawa walhal saya dan Din Atas tengah ketakutan. Mana tak takot beb, dalam balang ada kepala Liyana Jasmay yang telah dipotong. Bergerak2 plak tu. Peh, feel dia tak leh cakap ar mcm ne. “Oit Zad, kenapa ko ketawa nie? Potong stim ar ko ni. Tak feel ar part2 seram ketawa.” kata saya dengan nada yg agak tegas. “Haha seram2 ni kalau ketawa takde ar rasa seram sngt” Congo Man berkata sambil masih ketawa. “Tahi ar ko Zad, aku ingt ko kene rasuk dengan puaka Niyang Rapik tadi” Din Atas mencelah.

Nak pendekkan cerita, kami selesai menonton cerita seram hantu ini. Orang ramai berpusu-pusu untuk pulang. Kami masih duduk di tempat yg sama. Kami sebenarnya segan untuk keluar kerana kami banyak mengeluarkan jeritan2 dan bunyi2an yang boleh menjatuhkan maruah kami sebagai lelaki yang agak kacak dan tough sepanjang cerita tersebut berlangsung. Jadi kami mengambil keputusan untuk keluar lambat sikit. Sekian sahaja nampaknya cerita saya untuk hari ini. Selamat beramal dan renung2kan.


lepas ni nk tngk cite seram hantu dengan gadis2 plak.

March 3, 2010

sahabat teman kawan rakan

terima kasih pada semua
syukur kepada yang ESA
kita di pertemukan untuk bersama
dalam perjuangan yang penuh berbisa

terima kasih pada semua
yang membuatkan aku dapat terus berdiri dengan kaki sendiri
untuk terus berjalan dan berlari
untuk terus bangun untuk kali kelapan biarpun jatuh buat kali ketujuh
bagi mencapai puncak kepuasan

terima kasih pada semua
banyak yang telah sudah kita kongsi bersama
dari A hingga Z
dari sedih hingga gembira
dari 1 hingga sejuta

terima kasih pada semua
yang telah mewarnai kain putihku
tanpa kamu, semestinya aku tidak akan berada di sini
tanpa kamu, sememangnya aku tidak akan berdaya
tanpa kamu, sesungguhnya hidupku akan gelap

terima kasih pada semua
semoga kalian terus dirahmati
teruskanlah terbang untuk mengejar mimpi
teruskanlah berenang untuk mengecapi realiti
teruskanlah berlari untuk kepuasan diri

telah ku lakukan semua
telah ku tunaikan sebahagian
telah ku berikan segalanya
adakalanya aku tidak terdaya


maaf ku ucapakan kepada sahabat teman kawan rakan yang jarang dapat bersua, bukan untuk mengelak diri, bukan untuk menjadi penyombong, cuma keadaan memaksa :(

March 1, 2010

mamak


pagi yang agak gelap, burung berkicauan dengan gembiranya, angin kelihatan sepoi2 bahasa.

mamak 1 : ane, mahu minum ape?
apis : bagi sy nescepe o suam satu. suam tau. jangan panas. bibir mongel sy ni takleh panas2 pagi2 ni.
mamak 1 : okay. makan?
apis : hmmm roti bakar kaya lebih. kaya lebih tau. jgn bakar lama2. sy takske makan roti rangup2 tapi hitam.
mamak 1 : orait. siap. (mamak ni bagi harapan palsu kat aku. baru order tak smpai 3saat takkan ar dah siap, benci)

sambil2 aku membaca sokabor lidah kerajaan "utosan malaysia" tu ada sorg lagi mamak(mamak 2) datang.

"ane, minum apa?" kata mamak 2 ini sambil tunjuk muke tak ensem.
"hiahs, sude order la tadi" jawap aku dengan muke agak begis. tak nmpk ke aku ngah baca sokabor ni? nk ajak borak kenapa? hish!.

5 menet kemudian, roti bakar kaya lebih aku smpai. aku makan dengan tenang. secubit-secubit. kelihatan 2, 3 pengunjung kedai mamak ini memerhatikan gelagat aku. aku bermonolog dalaman "hmm seksi ke aku makan mcm ni smpai ramai yg nk tngk?, hais susah jadi org comel ni, makan roti pon org ckp seksi" lepas abis makan roti bakar kaya lebih, air yg aku pesan tak smpai2 lagi. hais, bikin aku angin je mamak ni.

"mapley! air sy mana? tadi sudah order, tak smpai2 pon" aku jerit tak berapa kuat kat mamak tu.
"ayoyo, tadi u cakap sudah order, jadi sy tarak buat la" jawap mamak 2 ni dgn slumber.
main kasar nampaknya mamak ni. aku pandang2 mencari mamak 1, tak jumpe, main nyorok2 ke ape pagi2 ni? "hmmm bagi nescepe o suam 1, horlicks ais 1!" kata aku dgn nada geram. 5 menet selepas tu, kedua2 air yg aku pesan smpai. aku menghirup air nescepe o suam dengan pelahan2.


selepas tamat sesi bekpes aku, aku bergerak ke kaunter bayaran, "roti bakar kaya lebih 1, nescepe o suam 1, brape ye?"

February 25, 2010

bile org tua berkursus (org muda jugak), eh haa senang cite tajuk dia "bile lelaki berkursus"

berborak jap dgn pakcik driller. warga indonesia. gaji usd120 sehari (pehh, cam chi). keje dia aku tngk tanda dalam log lubang mana yg dah di drill je. gaji cam haram.
"pak apan, esok bisa sy ikot lagi?" bicara aku kepada pak apan dengan penuh sopan. tak geti nk cakap indonesia, main bantai je. pengalaman tngk sinetron bersama mamaku dahulu tidak digunakan dengan sebaiknya.
"alamak pak medik, esok sy ada kursus di kantor. bapak ikot saja Pak Manulang ye." balas pak apan. peh panggil aku pak medik? ko ingt aku skuad bantuan ape? mentang2 safety helmet aku ada tanda "+" warna merah. aku geologist ok. haha

"ok la kalau mcm tu. kursus apa ya pak yg bapak kena pergi?" tanya aku menyambung bicara.
"kursus pengurusan bahan api. kursus nya bosan pak, lelaki tua pula yg bg ceramah. kalau yg ngajar itu cewek, pakai skirt pendek, haaa baru la tak bosan. ye kan?" kata pak apan sambil ketawa dan menghisap rokok surya. aku turut ketawa bersamanya.

kalau aku pon aku rasa bile g kursus pakcik2 yg bagi ceramah kompem aku tido. haha ye la, kerja dah ar sume laki. kat site sume laki, kat opis pon sume laki. haha takkan hidup nk dikelilingi laki je.tak steady ar.


wink*wink* opis aku ada gegurl baru masuk keje.yeah! bley cuci mata

February 21, 2010

pendek


hari anda pasti akan datang!

February 13, 2010

limau itu enak


suasana pagi yang nyaman, aku keluar rumah sebentar, angin sepoi2 bahasa. aku masuk ke dalam rumah semula. aku duduk melihat cerita kartun tomato man di televesyen yang bukan plasma.

"Assalamualaikum. Nak raya bley?" suara halus kedengaran di luar rumah. Uiks, aku tersentak, hari ni kan raya cine, kenapa org nk raya umah aku plak? aku ni muke mcm cine ke? eh takkan kot. mama kata muke aku ni mcm hero industan.

"Waalaikumusalam. Eh ko Nazri. Buang tebiat ape ko nk raya rumah aku nie? Haa kau nk limau ke duet je?" Balas aku sambil cube mengikut rentak.

"Aku gurau2 je, weh jom g raya jom. kite mintak duet dengan limau je jadi ar. takyah makan yg lain. takot tak halal." jawab nazri sambil gelak. ceit ape kes nk gelak2 nie?

"ok2, jap aku bersiap. aku g raya pakai pagoda je bley kn? baru nampak mcm org cine sikit." aku berseloroh.

nak di jadikan cerita, kami pergi beraya. kami redah je beberapa rumah. dah penuh dah bakul depan basikal dengan buah limau. duet baru dapat 3ringgit 40sen. ok ar ni, bley beli jajan balik nnti. aiskrim calong ke. hmm kami teruskan perjalanan ke rumah yang terakhir, mungkin.

setibanya di rumah yg hendak dituju. nazri baru hendak memanggil tuan rumah, tibe2, se ekor anjing warna putih comel datang. "aung aung aung" comel bunyi anjing ni. anjing itu berlari dari jauh cube untuk menerkam kami. aku ape lagi, bukak langkah ar. lari bawak basikal then tngh jalan naik basikal dan pecut. abes terabur limau kat sekitar jalan raya. aku hampa. limau dah takde. sume ni gara2 anjing putih comel.

"tu la weh, aku dah cakap, tak yah raya rumah cine tu, rumah besar, anjing mesti hebat" luahku hampa pada nazri. nazri hanya diam tersenyum.


semenjak dari kejadian itu. aku jarang merayakan perayaan tahun baru cina. semenjak itu gak, aku jadi tak suke kepada binatang-binatang yang boleh mengancam nyawa aku. aku fobia. haha GONG XI FA CAI!

February 10, 2010

surat kepada mama


Assalamualaikum w.b.t (tak jawab dose tau),

Kehadapan puan rohani atau lebih di kenali sebagai mama oleh apis dan dikenali sebagai kak ani oleh makcik-makcik di sekitar daerah mersing. Mama apa khabar? Apis harap mama sehat-sehat je. Mama buat apa ni? Bergosip dengan cik yati? Sudah2 la ma bergosip ni. Baik mama pegi siram pokok bunga tu. Ada hasil gak. Hehe

Untuk pengetahuan mama, apis merindui diri mama sekarang ni. Rindu sangat2. Sampai makan pon kadang2 tak kenyang dibuatnya. Eh, mungkin sebab apis diet kot tu makan tak kenyang. Tapi apis memang merindui diri mama. Percayalah ma. Haha

Tak sabar rasanya ingin pulang ke kampung halaman ma. Apis kadang2 terlupa mcm mana rasanya asam pedas ikan pari dan ayam masak lemak kuning mama tu. Maaf ma, slalu sangat makan makanan org putih. Keadaan memaksa Haha

Setelah 2 bulan tidak balik rasanya seperti 5 tahun tak balik ke kampung halaman. Sungguh cepat masa berlalu. Diharapkan mama tak banyak berubah. Kang apis tak kenal. Haha Macam mana dengan diet Jus Mate 5 mama? berjaya? mesti tak berjaya punya kan? Haha

Ok lah mama, nampaknya masa sangat mencemburui. Masa ni pon satu, dia bukannye awek apis nk cemburu2. pelik betoi. takpe ma, mama tenang je. apis mmg howt. ramai yg nk cemburu. Haha

Ok mama, salam sayang, salam rindu, salam dari anakmu. Muahs (hehe org muda ma, ske kiss2 nie)

Regards,
fadzirul hafith


agak2 kat mana nk beli setem ni eks. kat yahoo.com ada tak?