August 28, 2010

cerita agak pendek II - Google-google Cinta

sepertia biasa entry ini dimulakan dengan keadaan cuaca.

suasana pagi yang hening sungguh nyaman sekali. ungas-ungas berterbangan memecah sunyi pagi. "cuaca begitu nyaman hari ini ye, maybe sebab baru lepas hujan kot" bisik apis sendirian sambil menghirup udara segar pagi hari. sambil-sambil itu apis berlari-lari anak di halaman rumah. kadang-kadang apis berhenti berlari dan duduk mencangkung mencabut rumput. ahh sungguh rajin apis ni rupanya. sedang mencabut rumput apis, apis terlihatkan makcik sebelah rumah sedang membersihkan pasu bunga yang mengandungi sepokok bunga lily. "cantik bunga lily tu kan, macam yani (bukan nama sebenar) la cantiknya" apis berbisik sorang2 lagi. haish takde keje ke apis ni asik cakap sorang2 je.

"alamak, aku tak contact yani lagi!" jerit apis sesedar dari lamunan terhadap bunga tadi. lantas apis berlari ke ruang tamu rumah untuk mengambil handphone. sesudah mencapai handphone. apis menulis khidmat pesanan ringkas kepada yani. "awak, selamat pagi, semoga hari ini hari terindah awak. jaga diri berbaik. dedikasikan lagu siti nurhaliza bertajuk aku cinta padamu pada awak dengan ucapan. ya, aku cinta padamu" sesudah menaip, apis menekan butang send. ok dah antar dah sms kat yani. apis merancang untuk tidur. zzzzzzz

****
"awak, kite nk pergi makan kat mana ni? awak agak2 nk makan ape?" tanya apis kepada yani yang berada di sebelah kirinya di dalam kereta.

"awak ni, tak pernah nk buat keputusan. asik sy je yg decide" tinggi sedikit suara yani. mungkin dia dah fed up dengan apis yg jarang membuat keputusan.

"org bukan apa. bila org buat keputusan, awk jarang bersetuju. sebab tu org biarkan je awk buat keputusan. lagipon keputusan awk ni memang terbaik dan org boleh terima dengan hati yang terbuka" jawap apis dengan tenang. kelihatan yani mencebik sambil membuat muka comel. arkhh jgn ar buat muke comel. apis mana leh tahan. dah bape kali dah apis jatuh cinta kat yani sbb tengok muke comel yani ni.

"awak, awak punya nickname apa?" tanya apis cube mengalih topik perbualan.

"eh kenapa tibe2 je tanya?" balas yani dengan perasaan ingin tahu.

"takde pape pon saje je tanya. takleh ke? kan org tngh belajar pasal awak ni. tu org tanya"

"ala awak ni, ada2 je. hmm sy takde nickname pon. dari skolah org panggil sy yani. agipon sy tak ske la dipanggil dgn nama yg bukan2 ni. mak dan ayah sy bg nama saya cantik2. ni la cara sy nk hargai diorg. gune nama sy sendiri je." jawap yani dengan petah.

"owh mcm tu. org bukan ape wak. org ingat nickname awak "GOOGLE".."

"eh tak la wak, tak best betol nickname tu"

"owh tapi wak, you have all things i'm searching for. that's why org ingt nickname awak "GOOGLE". "

"ade2 je awak ni" balas yani sambil tersenyum


8 comments:

theunnamedtalker said...

sakan ko neh! ahahahah

Ami Royani Ahmad said...

cm nk tendang jek apis ngn yani tu skali.conversation fake gile!panas ati la weh!

~~waniyummy~~ said...

gile bercinte nih..hehehe..kawen jemput..hahahaha

biztoone said...

laila : haha mana ada sakan. khayalan penulis je. wakakak

ami : amboi. apehal plak. mcm kenal je yani ni sape?

wani : haha mana ada weh. karya je ni. bosan dah lama tak buat cite. wat ar cite sikit. haha

db cooper said...

weh.. bagi gua alamat, mane ingat alamat lu mane satu, nak pos minggu depan

Linglung said...

siti nurgoogle? kah kah kah

akuaizad said...

macam haram cite ...

saidatul said...

sape yani?? ta kenal pun! haha
crite betol ke tipu??