July 21, 2010

di sebalik bola sepak piala dunia 2010


piala dunia baru sahaja melabuhkan tirainya. jadi malam2 akan kembali sunyi buat sementara waktu. tiada lagi sorakan yang akan memecah keheningan malam. tiada lagi mapley mintak oder malam2 kat aku. tiada lagi cekedis, coke, dan kuaci sebagai peneman di kala sepi.

ok. cakap pasal piala dunia ni, banyak org merungut cakap jiran2 terpekik2 bising tengah2 malam bersorak la, si isteri keciwa apabila suami tiada di sisi bile diperlukan la, anak2 nk tngk rancangan gusti smackdown tapi bapak nk tngk bola la, makcik2 nak tengok keciwa tak dpt tngk melodi sbb pakcik2 layan perlawanan ulangan, dan lain lain lain lagi.

banyak perkara sebenarnya boleh belajar di sebalik penganjuran piala dunia ini. kat bawah ni aku senaraikan apa yang aku perhatikan sepanjang piala dunia berlangsung.

1. dapat belajar satu bahasa afrika. jabulani = perayaan. haaaa esok2 kalau jumpe mamat afrika kat 7e leh cakap kat dia, "hey, jabulani! yeahhhh "

2. dapat practice bangun awal. 2.30am. bersiap sedia untuk bangun sahun ramadhan ni. haha awal gile sahur.

3. dapat mengetahui teknik maki hamun dengan berkesan terutama bile bola tu dah masuk gol tapi ref buat dek je. cth : "woiiii ref, tuuuuttttttttt kalau takat nk tido, mapley depan ni leh jadi ref, tuuuuuutttttt, macam sial, baek tak yah jadi ref. $%^%$^%$*#%^*" (haaa agak2 ref dgr ke?)

4. sotong! yeah aku belajar bnyk pasal sotong pada world cup kali ni. bkn sotong arbok lelaki lembut ye. haha sotong makanan laut. paul the octopus!

5. dapat mengetahui secara tersirat yang yahudi ada di mana2. diaorg saje je suh mcd tayangkan siaran langsung berresolusi tinggi. sambil2 minum coke. then usha gadis2 yang kul 2, 3 pagi tak balik2 rumah lagi.

6. mengeratkan silaturahim antara rakan2. dari jauh sanggup datang. nk tngk bola kat mapley. skrin besar. disamping itu dapat menjana ekonomi malaysia dengan membeli secawan teh tarik kurang manis.

7. memupuk semangat kerjasama antara housemate. tolong kejut bangun nk tngk bola. tapi bile subuh semangat kerjasama hilang. sembahyang sorg2. hahaha

8. dapat menghafal nama2 pemain bola sepak seantero dunia. tapi bile tanya nama tokoh2 Islam. masih tercengang. ni pon aku rasa agenda yahudi gak ni.

9. bangun kul 2.30am bukan untuk tahajud tapi utk tngk bola. haaa ape cite? agenda yahudi lagi.

itulah serba sedikit apa yg aku dapat perhatikan sepanjang belangsung piala dunia kali ini. diharapkan akan dapat bertemu lagi 4 tahun lagi di brazil. yang baik jadikan teladan. yang buruk jadikan sempadan.


p/s: aku tak tengok final. esoknye kerja. siot ar.


4 comments:

~~waniyummy~~ said...

cet..ckp berapi last2 xtgk final...org lain pon keje..hhahha

Anonymous said...

ahaha! angah lawak gile babeh!

sD..(; said...

shassha like this entry damn much! :)

betul2.. world cup kali nie, mmg bnyk kott yg ajar sha sendiri suma benda yg u ade listkan tuu.. :)

tapi tk suke PAUL tuuu... sebab ramal Germany kalah and betul2 kalah.. what the $#$%^%$ betul la... =.=

final tak suke! game lame gile nak maty...

and and, SPAIN menang naseb boleh la!! *tk puas haty sbb germany kalah ngan spain* HAHA.. :))

last word, I LOVE YOU, MIROSLAV KLOSE! :"> hahaha..

biztoone said...

wani : biasa ar. hehe keje lagi penting. kene tidur awal :P

anon : oit adik. haha

sD : waaa sha minat germany ke? hehe sama la. my 2nd team. tapi kalah :( amboi minat klose eh? hahaha